Om oss
Vi er et moderne høvleri, med to produksjonslinjer som tilfredsstiller alle krav til kvalitet og kapasitet. Våre ansatte har lang fartstid i bransjen, der fagkunnskap og yrkesstolthet står i høysetet.
K. Kværner Industri, holder til på Kløfta i Ullensaker kommune. Det er 10 ansatte, og vi omsetter for ca 80 millioner kroner. Vi har gode samarbeidspartnere innen logistikk, og kan levere over hele landet – til fordelaktige betingelser. Vi er et datterselskap i Stangeskovene konsernet, med virksomhetsområder innen skog, treindustri, byggevarehandel, og eiendom.
Vi ser lyst på fremtiden, og er stolte av vår virksomhet. Hver dag jobber vi hardt, for å gjøre alle våre kunder fornøyde.
Kontakt din lokale byggevarehandel, og spør etter produkter fra K. Kværner.
Historien
Firmaet K. Kværner var i mange år et personlig firma med K. Kværner som eier. Etter Kristian Kværners død i 1966 gikk firmaet over til å bli et familieaksjeselskap. Kristian Kværner reiste til Amerika i 1907 og ble der ansatt i trelastforretningen St. Hillaire Retail Lumber & Co i Grand Forks i Nord –Dakota. Her arbeidet han i 5 år og lærte trelastbransjen til bunns.
Senere ble han fabrikkbestyrer i F. W. Henriksens Trælasthandel, Høvleri og kassefabrikk på det seinere Grønlands Torv. På høvleriet og trelastavdelingen arbeidet det 30 mann og på kassefabrikken 50. I 1919 ble høvleriet herjet av brann og ikke bygde opp igjen. I 1924 leide bruksbestyrer Kristian Kværner og kontorsjef Anton Delphin de gjenværende deler av tomta.
1934 – 1945
I 1934 gikk Anton Delphin ut av forretningen og K. Kværner ble eneeier. Han stod nå fritt til å realisere sine gamle planer. Han ønsket å etablere seg på Kløfta og hadde allerede kjøpt tomter inntil jernbanesporet i 1920, 1928 og 1929. Materialer var skaffet gjennom kjøp av lagre som skulle rives ned på Grønlands Torg. Gamle maskiner var kjøpt inn fra forretninger i samme område.
Lange dager
Kristian Kværner reiste til forretningen i Oslo hver dag. Før han reiste ga han beskjed om hva som skulle produseres. På det meste arbeidet han 16 timer om dagen.
Det var ikke lett for K. Kværner utover i 30 åra. Han hadde liten eller ingen egenkapital. Men selskapet som hadde startet med 3 mann var snart i gang med 20 årsverk. Og dette har i hovedsak vært bemanningen i ettertid.
1945–1966
Det var utfordrende både under og etter krigen.
Kristian Kværner fikk kjøpt ytterligere tomteareal av jernbanen i 1946 og planla både nytt saghus og kranbane. En talje for avlessing av tømmerlassene ble oppsatt i løpet av sommeren 1949. I 1950 og 51 utbedret man høvleriet. Nytt stableapparat for planker ble kjøpt i 1954, montert på en gammel lastebil. Tilsvarende ble en Nuffield traktor med mer moderne stableutstyr kjøpt inn i 1959. Enkle gaffeltrucker var i ferd med å avlaste slitet med å bære planker og bord på tomta. Sidespor fra jernbanen ble forlenget inn på egen tomt samme år. I 1963 ble det kjøpt inn en Jonsered listehøvel.
Gjenoppbygging
Alt av verdi brant ned i storbrannen i 1976. Selskapet var ikke avbruddsforsikret, så det ble en krevende tid. Alle strakk seg så langt som mulig for å gjøre det beste ut av situasjonen. Lokale leverandører støttet opp.
Listverksprodusent
På 80-tallet bygde man opp bedriften til en betydelig, spesialisert produsent av listverk med levering til andre trelastutsalg og byggevarehus i østlandsregionen. Det var et generasjonsskifte i bedriften og yngre ledere og fagoperatører/ekspeditører ble ansatt. Det ble etablert bedre pensjonsordninger, bonussystemer, høvler ble byttet ut og mer moderne IT- systemer blir gradvis implementert.
1994–2013
Disponent Hans Asak ved Romerike Trelast tiltrer som styreleder i år 2000 og har dette vervet i en svært viktig periode. Butikk og høvleri bygges ytterligere ut. Selskapet investerer i en 20-årsperiode for 45 mill. kroner uten å låne penger. Asak blir etterfulgt av tidligere direktør ved Moelven Eidsvoll, Per Schøyen, som styreleder.
Ved årsskiftet 2010/2011 blir selskapet, på tross av gode resultater og solid økonomi, solgt til Stangeskovene. Eierne er samlet av den oppfatning av dette vil styrke selskapet og innebære en videreføring av den langsiktige bedriftskulturen fire generasjoner har stått for.
Kjøper Hemnes
Historien er ikke slutt med dette. Stangeskovene har seinere kjøpt Hemnes Tre og ønsker på denne måten å utvikle listverkssalg og produksjon videre.